”Stoppa de explosiva varorna vid gränsen istället” SVT Opinion

”Stoppa de explosiva varorna vid gränsen istället”

”Amnestin för explosiva varor är bra och nödvändig, men det krävs mer än punktinsatser eller mindre återställare i en redan resurssnål budget för att komma tillrätta med trygghetsutmaningarna. Många gränsstationer står tidvis obevakade, vilket innebär att vapen och explosiva varor i stort sett ostört kan strömma in över gränsen på ett flertal platser i Sverige under ett flertal av dygnets timmar”, skriver Johan Lundgren.

I förra veckan löd startskottet för amnestin för explosiva varor, men vad många inte vet är att det redan för ett år sedan gjordes lagändringar i syfte att stoppa varorna vid gränsen.

Det är dessutom den andra amnestin kopplad till det ökade våldet i flera av utanförskapsområdena som genomförs i år.

I dagarna kom också nyheten om att kritiken från EU-kommissionen mot Sveriges yttre gränskontroller är mer omfattande än vad som tidigare varit känt.

Det är dags att ta itu med gränsproblematiken.

I cirka tre månader framöver kommer den som hanterar en explosiv vara att kunna kontakta Polismyndigheten utan att riskera ansvarsutkrävning.

Samtidigt har Tullen genom en ändring av inregränslagen den 1 november 2017 fått större befogenheter att själva beslagta både handgranater och livsfarligt kraftiga smällare, så kallade bangers, redan vid gränsen.

Inflödet har dock inte kunnat hållas tillbaka till följd av myndighetens mycket begränsade resurser, och amnestin kan ses som en naturlig nästa åtgärd.

Åtgärderna är tydliga signaler om att otryggheten måste bort, men ska det bli verklighet av orden behövs kraftfulla resursförstärkningar.

Efter lagändringen hösten 2017 kunde Tullen stoppa över 21 000 varor bara under november och december, men mörkertalet är mycket stort.

Tullverket har i dagsläget akut brist på personal som en följd av många års neddragningar av anslag.

Många gränsstationer står tidvis obevakade, vilket innebär att vapen och explosiva varor i stort sett ostört kan strömma in över gränsen på ett flertal platser i Sverige under ett flertal av dygnets timmar.

Tullverket är en brottsbekämpande resurs som i dag inte utnyttjas tillräckligt.

Nästa regering måste ta ett helhetsgrepp kring trygghetskedjan och ett första steg är att se till att vapen och andra livsfarliga varor aldrig når gator och torg.

Länk till artikeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: