Carolin Dahlman: De rödgröna presenterade en budget för de starka och friska, Kristianstadsbladet 25/9 2017

Carolin Dahlman: De rödgröna presenterade en budget för de starka och friska, Kristianstadsbladet 25/9 2017

Breda, stora (väljar-)grupper får mer pengar i handen av regeringen. Samtidigt saknas långsiktighet och lösningar på hur barnen – vars föräldrar idag får 200 kronor mer i bidrag – ska få jobb, bostad och trygghet den dag de flyttar hemifrån.

Den rödgröna höstbudgeten beskrevs av en professor i nationalekonomi som den värsta valfläskbudgeten i modern historia. Hon menade att den framöver kommer att användas som skolexempel (Studio Ett 20/9).

Och nog ligger det någonting i det. Människor som redan har det gott ställt ska få snabba cash. Studenter, pensionärer, barnfamiljer och kvinnor tilldelas mer i kontanta bidrag, oavsett inkomst eller förmögenhet. Att bidragen inte är behovsprövade betyder att de går till alla, från Victoria och Daniel till invandrarfamiljer som kämpar.

 

Prioriteringarna i årets budget borde te sig ologiska för vänsterväljare. Hur kan en medelklassfamilj med tre barn få 8 712 kronor mer i bidrag per år, medan otryggheten – särskilt i områden med många arbetslösa – ökar dag för dag? Hur kan det viktiga arbetet mot hedersvåld bara få 100 miljoner, medan 250 miljoner går till sommaraktiviteter för alla skolbarn, oavsett hur dyra semesterresor deras föräldrar kan betala?

Totalt kostar satsningen på barn- och studiebidrag 4,3 miljarder kronor nästa år, men försvaret får 2,7 och förlossningsvården bara 1 miljard. Kulturen får 745 miljoner mer, men Tullen – som ska skydda oss mot vapen och droger – får bara 115. Polisen får 2 miljarder extra, trots att det är uppenbart att mer pengar behövs då våldtäktsfall läggs på hög och allt grövre kriminalitet plågar svenskarna.

Dessutom behövs mer än de utbildningssatsningar som föreslås. Arbetslösheten bland människor som kommit från länder utanför EU är nästan 32 procent, och i och med EBO är det troligt att de bor med andra i samma situation. Parallella samhällen byggs upp där klaner ersätter det demokratiska systemet som konsekvens av att många känner sig frustrerade och tryggheten inte längre kan garanteras. Detta kan slå hårt mot hela samhället.

Jag personligen tror att föräldrar hellre får en trygg förlossning och vågar låta barnen gå ut än får några kronor till att lägga på konsumtionsvaror.

Och hur påverkas jämlikheten på sikt? Den ena gruppen, redan stadd vid kassa, kan lägga undan 200 kronor mer i en fond till sina barn. Den andra gruppen måste lägga pengarna på det mest nödvändiga i nuet.

Magdalena Andersson (S) tar uppenbarligen medelklassen som gisslan. De som jobbar och har okej lön – och betalar större delen av skatterna – får känna att de i alla fall får ut lite grand, vilket ökar lojaliteten. Därmed vågar hon strunta i de stora reformerna, ett vägval som kan leda landet in i svår kris på sikt.

Men i stunden kan en pojke få en ny cykel. Och Socialdemokraterna få fler röster. Hej och hå.

Länk till inlägget i Kristianstadsbladet 

 

%d bloggare gillar detta:
%d bloggare gillar detta: